![]() |
Osman Hasdemir ve Pub Suretleri kitabı |
Osman Hasdemir, uzun süredir çeşitli edebiyat dergilerinde yayınlanan şiirlerini takip ettiğim bir şairdir. Dergi sayfalarından şahit olduğum şiir yolculuğunda her yeni şiirinde kendini yenileyen ve gelişen bir şair ile karşı karşı geldim. Yaklaşık iki yıl önce, Serazat Edebiyat'ın dördüncü sayısında kendisi ile ilk şiir kitabı olan "Yüksüz Göç Şarkısı" üzerine bir söyleşi gerçekleştirmiştim. Şairin ilk kitabı 2020 yılında yayınlanmıştı. İkinci şiir kitabı olan "Pub Suretleri" ise 2024 yılında okuru ile buluştu. Pub Suretleri'ni poetik bir pencerede değerlendirmeden önce sayılarla size tanıtmak istiyorum. Matruşka Yayınlarından çıkan kitap 18 şiir yer almaktadır. Kitap 102 sayfadan oluşmaktadır.
Pub Suretleri, şairin şiir serüveninde önemli bir duraktır. Kitap, şairin kendine özgü olan şiir diliyle dikkat çekmektedir. Osman Hasdemir, şiirlerinde yenilenmeyi, yeniliği denemeyi seven bir şairdir. Onun bu özelliği şiirlerinde rahatlıkla gözlenebilir. Hasdemir, şiirlerinde genel olarak modern insanın iç dünyasına odaklanmaktadır. Yalnızlık, yabancılaşma, modern insanın anlam arayışı ve varoluşsal sorgulamaları onun şiir dünyasında öne çıkan temalar olarak değerlendirilebilir. Şair, şiirlerinde bireyin kalabalıklar içinde yerini arayışını, yalnızlığını, bunalımlarını, sebep sonuç ilişkileri içerisinde sıkışmışlığını ve kendi içinde, kendi anlam dünyasında yaşadığı çatışmaları konu edinir. Bu konular şairin şiir evreninde çeşitli imgeler ve anlamı yeniden kurulan kelimeler aracılığıyla şiirde yer bulur.
Pub Suretleri'nde şairin kullandığı dile ve üsluba da değinmek istiyorum. Şairin şiirlerinde kullandığı dil, Yüksüz Göç Şarkısı kitabında olduğu gibi yoğun imgelerle örülü bir yapıdadır. Şair kullandığı yoğun imgeler ve metaforlar vasıtasıyla okuru içsel bir yolculuğa hazırlamaktadır.
Kitabın ismine de değinmek istiyorum. Eserin 76. sayfasında okuduğumuz "Pub Suretleri" şiirinden ismini almaktadır. Şair, kitabın adında geçen "pub" kelimesini mekânsal bir tasvirden farklı bir şekilde kullanmış. Pub kelimesini, modern bireyin yaşadığı yalnızlığını ve kendisine-çevresine karşı yaşadığı yabancılaşma duygusunu içine alan bir mekân olarak sembolize etmek mümkündür. Osman Hasdemir'in şiirlerinde dikkat çeken bir başka unsurda bazı şiirlerinde kendisini yoğun olarak hissettiren ritimsel yapılardır. Örneğin "K." başlıklı şiirindeki ses tekrarları ve ritmik yapılar, şiirin müzikal bir atmosfer oluşturmasına imkan tanımaktadır. Kitapta daha önce ilgimi çeken bu şiiri SUNO AI platformunu ve çeşitli müzik programlarını kullanarak şarkı formunda çalışmıştım. Türk Dili Dergisi'nin Mayıs 2019 tarihli 809. sayısında yayınlanan şiirin şarkı formunda çalıştığım örneğini aşağıdaki bağlantıdan dinleyebilirsiniz.
0 Yorum:
Yorum Gönder
Bloguma ziyaretiniz için teşekkür ederim. Bu içeriği beğendiyseniz paylaşabilir, yorum yaparak katkıda bulunabilirsiniz. Yeniden görüşmek ümidiyle...