Özgür Ballı ve Kaçıncı Tekil kitabı |
Özgür Ballı şiirlerini ve yazılarını severek okuduğum, edebi çalışmalarını ilgiyle takip ettiğim bir şairdir. İlk kitabı İronika'yı (2012), Ben Seni Sonra Ararım (2016) ve Astigmat Sarı (2019) izledi, bu üç kitap da Ebabil Yayınları çatısı altında yer buldu. Şairin son yıllarda yazdığı şiirler ise Kaçıncı Tekil (2023) başlığı altında kitaplaştı. Kaçıncı Tekil İthaki Yayınları tarafından yayımlandı. Özgür Ballı'yı Kaçıncı Tekil için tebrik ediyorum. Okuruna ulaşmasını, muhatabını bulmasını diliyorum.
Kitapta bir araya gelen şiirler bize içinde yaşadığımız toplumun ve zamanın "öteki yüzünü" işaret etmektedir. Bu yönüyle "kalbi güzel olan" ile "kalbi çirkin olan" arasındaki savaşı, "ötekileştiren" ile "ötekileştirilen" arasındaki mücadeleyi şiirlerine yansıtmıştır. Şair dilin imkânlarından faydalanan, konuşkan ve rahat bir dil kullanmaktadır. Bireyin gerçekleri ile toplumun gerçekleri arasında bir ilişki kuran şair, okurunu düşünmeye ve sorgulatmaya sevk ediyor.
Şiir kitaplarının ithaf sayfalarını hep merak etmişimdir. Kaçıncı Tekil, okuruna kapılarını "–Ömrünü bize vermiş canım Annem’e" ithaf cümlesi ile açmakta. (Bir şiir kitabında "anne" kelimesi ile karşılaştığım da dolaylı olarak Sezai Karakoç'u hatırlıyorum. Bu vesile ile Karakoç'a Allah'tan rahmet diliyorum.) Kitap 25 şiirden ve 56 sayfadan müteşekkil.
Özgür Ballı'nın şiiri insanı ve insan olmanın onurunu savunuyor. Şairin önceki şiir kitaplarında da bu böyleydi. Kaçıncı Tekil, ifade edişteki ve biçemdeki keskinlik itibariyle Özgür Ballı'nın yeni şiirinin başlangıcı olarak kabul edilebilir.
0 Yorum:
Yorum Gönder
Bloguma ziyaretiniz için teşekkür ederim. Bu içeriği beğendiyseniz paylaşabilir, yorum yaparak katkıda bulunabilirsiniz. Yeniden görüşmek ümidiyle...