5 Mart 2024

, ,

Nihâvend Şarkı: Koklasam Saçlarını Bu Gece Ta Fecre Kadar

Güftesinin Mustafa Nâfiz Irmak'a, nihâvend makamındaki bestesinin ise Artaki Candan'a ait olduğu bir eser. İlk defa Sadi Hoşses'in enfes yorumu ile dinlemiştim. Dinlediğim kayıtta Sadi Bey'in sesine eşlik eden piyanistin ise Menşure Tunay olduğunu öğrenmiştim. Sadi Hoşses ve Menşure Tunay, Klasik Türk Müziğine emek vermiş iki değerli sanatçımızdır. Şarkıyı pek çok icracıdan dinledim. Bekir Ünlüataer, Münip Utandı, Müzeyyen Senar, Zeki Müren, Çiğdem Yarkın, Sadi Hoşses ve Münir Nurettin Selçuk dinlediğim sanatçılar arasındaydı. Beni en çok etkileyen ise Münir Nurettin Selçuk olmuştu. Ancak önceleri dinlediğim şarkı kaydını internette şuanda bulamıyorum.

Okşasam saçlarını bu gece ta fecre kadar
Koklasam saçlarını bu gece ta fecre kadar
Acı duysam gözünün rengine dalsam da senin
Acı duysam gözünün rengine dalsam da senin

Kanatır ruhumu mazide kalan hatıralar
Kanatır ruhumu mazide kalan hatıralar
Doyamam ömrüme ben kalbini çalsam da senin
Doyamam ömrüme ben kalbini çalsam da senin

Mustafa Nafiz Irmak tarafından aruz vezni ile kaleme alınan güftenin vezin ölçüsü ise Fe'ilatün, Fe'iletün, Fe'ilatün, Fe'ilün. Irmak'ın çok sayıda bestesi de bulunmasına karşın güfteleriyle ön plana çıkmıştır. Sade bir Türkçe ile kaleme aldığı şiirler  Münir Nurettin Selçuk, Sadettin Kaynak, Selahattin Pınar, Cinuçen Tanrıkorur başta olmak üzere yaşadığı dönemin ünlü bestekarları tarafından bestelenmiştir. 1904 yılında İstanbul'da doğan Irmak, 1975 yılında hayatının son demlerini yaşadığı Darülaceze'de vefat etmiştir.

Şarkının bestekarı olan Artaki Candan ise1895 yılında Selanik'ten dünyaya gelmiş Ermeni asıllı sanatçımızdır. Bestekarın biyografisinde de ifade edildiği üzere ailesi tarafından İstanbul'a tıp tahsili için gönderilen Candan, burada musikiye olan yoğun ilgisinden dolayı tıp tahsilini tamamlayamamıştır. Dönemin ünlü bestekarlarından musiki dersleri alan Candan, kendisinden sonra gelen ve tıp alanında profesör unvanına sahip -bir başka ünlü bestekarımız- Alaaddin Yavaşça'ya dersler vermiştir. En ünlü bestesi olan Koklasam Saçlarını Bu Gece Ta Fecre Kadar başlıklı şarkı nihavend makamının müstesna örnekleri arasında gösterilir. İcrasındaki zorluk ile makama ait diğer şarkılardan ayrılmaktadır. 

Paylaş:  

0 Yorum:

Yorum Gönder

Bloguma ziyaretiniz için teşekkür ederim. Bu içeriği beğendiyseniz paylaşabilir, yorum yaparak katkıda bulunabilirsiniz. Yeniden görüşmek ümidiyle...