LineageOS logosu |
Yaklaşık bir buçuk ay önce (6 Nisan 2022) Lenovo P2'de LineageOS ve GApps Kurulumu başlığı altında Lenovo P2 telefonumda yaşadığım sorunlardan, çözüm yolları arayışımdan ve nihayet LineageOS işletim sistemini tercih edişimden söz etmiştim. Aynı yazıda LineageOS ve ilaveten GApps için bir kurulum rehberi hazırlamıştım. Söz konusu yazıyı yayınladığım tarihten bugüne değin çeşitli deneyimler edindim. Şimdi ise bu deneyimlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.
LineageOS'un Mart 2022'de yayınlanan 18.1. sürümünü kullanıyorum. Daha Nisan ve Mayıs aylarında 18.1. sürümü için çeşitli iyileştirme güncellemeleri yayınlansa da söz konusu güncellemeleri telefona uygulamak yeniden sistem kurulumu gerektirdiği için uygulamadım. Yani bu deneyimlerimi Mart 2022'de duyurulan sürüm için paylaşıyorum.
1. Problem: Konum
LineageOS'un 18.1 sürümü ile telefonun konum hizmetini kullanamadım. Konum alma, gönderme sorununu ne yaptıysam çözemedim. WhatsApp, Google Maps, Yandex Nav gibi popüler uygulamalar için çok önemli bir problem. Ben küçük hemen her sokağını bildiğim bir şehirde yaşadığım için şuana kadar bu durumu geçiştirdim. Şehirler arası seyahatte veya başka bir şehirde adres bulma konusunda ise eşimin telefonundan yardım alacağım gibi görünüyor.
2. Problem: Ekran Alıntısı Uygulaması
Lenovo P2'nin fabrika sürümü sistemi Android 7'yi kullanıyordu. Android 7 tabanlı sistemde ekranda durum çubuğunu aşağı çekildiği zaman Ekran Alıntısı butonu görülüyordu. O butona dokunulduğunda ekran alıntısı için çeşitli seçenekler sunuluyordu. LineageOS'un sunduğu bildirim çubuğunda ekran alıntısı butonu bulunmuyor. Ekran alıntısı ses kısma düğmesi + güç düğmesi aynı anda basmak yoluyla yapılabiliyor. Ekran alıntısı için üçüncü parti uygulamalar bakınacağım.
3. Problem: Güncellemelerde Yeniden Kurulum
LineageOS açık kaynak kodlu bir proje. Geliştiricileri ise bu projeyi sürekli geliştirmek ve desteklemek için çalışıyor. Fakat yayınlanan güncellemeleri telefona uygulamak LineageOS'u telefona son sürümü olarak yeniden kurmak gerekiyor. Bu da bütün uygulamaları ortadan kaldırıp temiz kurulum yapmak anlamına geliyor. Ardından kullanılan uygulamaları tek tek yeniden yüklemek ve uygulamaların masaüstü sürümleri ile yeniden senkronizasyon kurmak gerekiyor. Bu bence bir problem. Sistem güncellemesi alındığında sistemin -tıpkı bir uygulamanın kendini arka planda güncellemesi gibi- kendini arka plan güncellemesi gerekiyor.
Bu üç problemin dışında herhangi bir problem ile karşılaşmadım. Memnun kaldığım bir çok yönü de var. Şimdi memnun kaldığım noktalardan söz etmek istiyorum.
- Telefonda bir uygulamayı kullanırken, uygulamalar arasında geçiş yaparken takılmalar, donmalar yaşanıyordu. Bu değişim ile birlikte bu donma ve takılmalar sona erdi. Gayet akıcı hale geldi.
- Dört - beş yıl önce bu telefonu tercih etmemdeki temel sebep 5000 mAh'lik Li-On tipi bataryaya sahip olmasıydı. Zaman geçtikçe işlemci yüküne ve bataryanın doldur boşalt sayısına bağlı olarak şarj süresinde azalma meydana gelmişti. Bu değişim ile birlikte işlemci daha rahat çalıştığı için şarj süresinde iyileşme meydana geldi.
- Kamera ile artık daha seri ve net fotoğraflar çekebiliyorum. Sanırım daha önce yazılımsal bir problem vardı ve bu değişim ile problem ortadan kalkmış oldu.
0 Yorum:
Yorum Gönder
Bloguma ziyaretiniz için teşekkür ederim. Bu içeriği beğendiyseniz paylaşabilir, yorum yaparak katkıda bulunabilirsiniz. Yeniden görüşmek ümidiyle...