32. cildimizin son sayısı olan Şubat sayımız çıktı. Maalesef okuyucularımıza üzücü bir haberimiz var: Bütün dünyada gözlemlenen kâğıt tedarikinde yaşanan zorluklar ve içinde bulunduğumuz şartlar dolayısıyla Dergâh Dergisi yayınına ara veriyor.
— Dergâh Dergisi (@dergahdergi) January 30, 2022
Durum Raporu'nun yedinci yazısında dergilerin ve kitapların matbaa ve posta masraflarının hayli arttığından, artan maliyetlerin yayıncıları ve bu işe gönül veren insanları zora soktuğundan söz etmiştim. Bununla birlikte Aydın'da açılışı yapılan Avrupa'nın en büyük kağıt fabrikasının da haberini sizlerle paylaşmıştım. Aradan geçen iki hafta, yayıncıların matbaa ve posta masraflarını karşılamada ne kadar zorlandığını göstermiş oldu. Umarım Kültür ve Turizm Bakanlığı bu duruma müdahale eder ve bu anlamda yayın hayatına ara vermek zorunda kalan dergilere bir destek programı hazırlar.
***
Değişen, dönüşen dünyayla birlikte bir çok insanın günlük yaşama dair alışkanlıklarının da değiştiğini gözlemliyoruz. Örneğin habere ve bilgiye ulaşmak için çoğu insan cep telefonlarına veya bilgisayarlara başvuruyor. Mesela E-Kitap Okuyucu ürünlerinin varlığından uzun bir süredir haberdarım.
(Bu konuda Dostum Ubeydullah'ın blogunda yayınladığı şu yazısını okuyabilirsiniz.)
Artan matbaa ve posta maliyetlerine karşı dijital yayıncılığa rağbetin artacağını ifade edebiliriz. Dijital yayıncılığa olan ilginin artmasıyla birlikte edebiyatta yeni alt türler bile oluşup, gelişebilir. Bu süreç bizi nereye, nasıl çıkaracak çok merak ediyorum. Play Store'da ve Apple Store'da bazı edebiyat yayınlarının aplikasyonlarının bulunduğunu ve aplikasyonlar aracılığıyla bazı dergilerden ve kitaplardan kısa pasajların okura sunulduğunu biliyorum. Yine bu sanal marketler aracılığıyla satın alınan e-kitapların raflardaki etiket fiyatlarına göre daha avantajlı olduğunu da biliyoruz. Bütün bunlar dijital yayıncılığı daha avantajlı bir hale getirmekte.
***
Arabesk kültürden yer yer etkilenmiş, bu kültürü merak etmiş, Türkiye'nin bir dönemine etkisi üzerine yazılıp çizilenlere göz atmıştım. Dönemin dergilerini ve gazetelerin magazin eklerini Geçmiş Gazete internet sitesinden okumuştum. Arabesk kültürünün yoğun yaşandığı 1980'li yıllarda büyük şöhrete ulaşan Bergen'in yaşamı Bergen filmiyle beyaz perdeye aktarılıyor. Önümüzdeki Cuma günü 4 Mart'ta ilk gösterimi yapılacak olan filmi merakla bekliyorum. Bergen'i oynayacak olan oyuncu ise Farah Zeynep Abdullah.
0 Yorum:
Yorum Gönder
Bloguma ziyaretiniz için teşekkür ederim. Bu içeriği beğendiyseniz paylaşabilir, yorum yaparak katkıda bulunabilirsiniz. Yeniden görüşmek ümidiyle...